Kruchy , smaczny schab w aromatycznym sosie.
Szczegóły
Liczba porcji
7 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab – 7 plastrów
Marynata do mięsa – 1 szt
Jabłka- 2 szt.
Cebula – 1 szt.
Ser mozzarella – 20 g
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Przyprawa chilli – 1/3 łyżeczki
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Wino wytrawne – 1/2 szklanki
Bulion – 1/2 szklanki
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab umyć lekko rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab najlepiej na noc.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jabłka umyć pokroić w ósemki.
- W brytfance rozgrzać olej obsmażyć schab z obu stron , wyjąć.
- Na olej wrzucić cebulę , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie i smażyć 1 minutę.
- Włożyć schab i smażyć dalej. Jabłka oprószyć cynamonem i dodać do smażącego się schabu. Podlać winem i dusić 5 minut.
- Podlać bulionem i całość dusić 30 minut. Doprawić chilli, dodać utarty ser i na bardzo małym ogniu dusić 2 minuty.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami.
Dzisiaj na niedzielny obiad poproszę ten pyszny schabik!
Nie ma sprawy proszę tylko powiedzieć gdzie należy dostarczyć to robi się 🙂