Idealne danie na szczególną okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab plastry – 6 szt.
Marynata do mięsa klasyczna – 1 szt.
Ziemniaki – 50 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1 szt.
Suszone pomidory – 8 szt.
Wino wytrawne – 1/2 szklanki
Bulion warzywny – 1/2 szklanki
Jajko kurze – 1 szt.
Śmietana kremówka – 1/3 szklanki
Czosnek – 1 ząbek
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Kroki
- Schab umyć i rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab na 3 godziny.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić , obrać, przecisnąć przez praskę.
- Marchewkę obrać. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić .Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zetrzeć również marchewkę. Pomidory pokroić w kostkę.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, obsmażyć schab, wyjąć.
- Do brytfanki wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki oraz marchewkę, doprawić solą i pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać cukinię oraz pomidory, doprawić ziołami prowansalskimi ,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i całość smażyć 2 minuty.
- Do warzyw dodać schab podlać winem, dusić 5 minut, podlać bulionem , całość dusić 30 minut pod koniec doprawić pieprzem.
- Gdy będzie się dusił schab, do przeciśniętych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, śmietanę, ścięty szczypiorek, wszystko wymieszać. Białko ubić na pianę dodać , doprawić solą i pieprzem jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną nałożyć do foremek na muffinki ( 6 szt ), wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
- Podawać z przygotowanym schabem w warzywach i ulubioną surówką lub pomidorami.
Schabik wygląda na bardzo apetyczny. A z mufinkami ziemniaczanymi nigdy nie jadłam żadnego mięska, musi być pyszne!
Proszę spróbować, trochę pracy ale warto.