Schab w warzywach z muffinami ziemniaczanymi

Idealne danie na szczególną okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab plastry – 6 szt.

  • Marynata do mięsa klasyczna – 1 szt.

  • Ziemniaki – 50 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Suszone pomidory – 8 szt.

  • Wino wytrawne – 1/2 szklanki

  • Bulion warzywny – 1/2 szklanki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Śmietana kremówka – 1/3 szklanki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Szczypiorek – 1/2 pęczka

Kroki

  • Schab umyć i rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab na 3 godziny.
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić , obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Marchewkę obrać. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić .Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zetrzeć również marchewkę. Pomidory pokroić w kostkę.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, obsmażyć schab, wyjąć.
  • Do brytfanki wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki oraz marchewkę, doprawić solą i pieprzem , smażyć 3 minuty, dodać cukinię oraz pomidory, doprawić ziołami prowansalskimi ,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i całość smażyć 2 minuty.
  • Do warzyw dodać schab podlać winem, dusić 5 minut, podlać bulionem , całość dusić 30 minut pod koniec doprawić pieprzem.
  • Gdy będzie się dusił schab, do przeciśniętych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, śmietanę, ścięty szczypiorek, wszystko wymieszać. Białko ubić na pianę dodać , doprawić solą i pieprzem jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną nałożyć do foremek na muffinki ( 6 szt ), wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
  • Podawać z przygotowanym schabem w warzywach i ulubioną surówką lub pomidorami.
 

2 komentarze

  1. Schabik wygląda na bardzo apetyczny. A z mufinkami ziemniaczanymi nigdy nie jadłam żadnego mięska, musi być pyszne!

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*