Schab pod kołderką

Pyszne danie obiadowe przygotowane w prosty ale apetyczny sposób.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Schab plastry – 4 szt

  • Cebula biała – 2 szt

  • Ziemniaki – 4 szt

  • Pieczarki średnie – 4 szt

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Bazylia świeżo ścięte listki – 2 łyżki

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Chrzan łagodny – 2 łyżeczki

  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Przyprawa do ziemniaków – 3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Schab lekko rozbić , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, lekko skropić oliwą z oliwek , zostawić na 10 minut.
  • Cebulę obrać , pokroić w krążki , ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem , skropić oliwą.
  • Ziemniaki obrać pokroić w plastry , doprawić przyprawą do ziemniaków ,ułożyć na cebuli.
  • Na ziemniaki ułożyć plastry schabu. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę , dodać 1 łyżkę oliwy , wymieszać , posmarować schab. Posmarować również chrzanem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 30 minut.
  • Gdy piecze się schab, obrać pieczarki , utrzeć na tarce o grubszych otworach, utrzeć również ser. Dodać jajka i bazylię, doprawić solą i pieprzem , wymieszać.
  • Po 30 minutach pieczenia schabu , wyjąć , na każdy plaster ułożyć po porcji, sera z pieczarkami , jajkami i bazylią. Wstawić do piekarnika i piec 10 – 15 minut do dobrego zrumienienia sera. Podawać z ulubioną surówką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Jak zwykle przepyszna zapiekanka “jednogarnkowa”. Pełna smaków i aromatów.

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*