Pyszne danie obiadowe przygotowane w prosty ale apetyczny sposób.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Schab plastry – 4 szt
Cebula biała – 2 szt
Ziemniaki – 4 szt
Pieczarki średnie – 4 szt
Ser mozzarella – 10 dag
Bazylia świeżo ścięte listki – 2 łyżki
Jajka kurze – 2 szt
Czosnek – 2 ząbki
Chrzan łagodny – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Przyprawa do ziemniaków – 3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Schab lekko rozbić , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, lekko skropić oliwą z oliwek , zostawić na 10 minut.
- Cebulę obrać , pokroić w krążki , ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem , skropić oliwą.
- Ziemniaki obrać pokroić w plastry , doprawić przyprawą do ziemniaków ,ułożyć na cebuli.
- Na ziemniaki ułożyć plastry schabu. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę , dodać 1 łyżkę oliwy , wymieszać , posmarować schab. Posmarować również chrzanem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 30 minut.
- Gdy piecze się schab, obrać pieczarki , utrzeć na tarce o grubszych otworach, utrzeć również ser. Dodać jajka i bazylię, doprawić solą i pieprzem , wymieszać.
- Po 30 minutach pieczenia schabu , wyjąć , na każdy plaster ułożyć po porcji, sera z pieczarkami , jajkami i bazylią. Wstawić do piekarnika i piec 10 – 15 minut do dobrego zrumienienia sera. Podawać z ulubioną surówką.
Jak zwykle przepyszna zapiekanka “jednogarnkowa”. Pełna smaków i aromatów.
Trzeba coś trochę nowego, aby lepiej smakował obiad. 🙂