Pożywna sałatka na każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Seler naciowy – 4 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Kukurydza konserwowa – 400 g – 1/2 opakowania
Soczewica zielona konserwowa – 400 g – 1/2 opakowania
Makaron ryżowy świderki – 100 g
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa gyros
Majonez – 3 łyżki
Olej do smażenia
Kroki
- Fileta pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć, wystudzić, włożyć do salaterki.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić.
- Paprykę pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
- Selera umyć, pokroić w kostkę, dodać do salaterki razem z makaronem.
- Soczewicę osączyć z zalewy dodać.
- Kukurydzę osączyć dodać.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Dodać majonez, wymieszać, pozostawić w lodówce na 2 godziny, aby smaki się wymieszały.
Pani Marysiu, pani jest królową sałatek!
P.S. Moja babcia Maria też ma naprawdę na imię Marianna. Wyszło to na jaw dopiero, gdy potrzebny był jej akt chrztu (USC jeszcze wtedy, przed wojną, chyba nie było w jej miasteczku). Podobno dlatego, że księża wtedy nie chcieli nadawać imienia Najświętszej Panienki. A potem do dowodu wpisali jej: Maria. Pozdrawiam serdecznie, zapraszam także na mojego bloga 🙂
Cieszę się ,że mam takie imię jak Pani babcia . sałatki od dawna są moimi ulubionymi.;)