Sałatka z soczewicą

Pożywna sałatka na każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Seler naciowy – 4 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Kukurydza konserwowa – 400 g – 1/2 opakowania

  • Soczewica zielona konserwowa – 400 g – 1/2 opakowania

  • Makaron ryżowy świderki – 100 g

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa gyros

  • Majonez – 3 łyżki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Fileta pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć, wystudzić, włożyć do salaterki.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić.
  • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
  • Selera umyć, pokroić w kostkę, dodać do salaterki razem z makaronem.
  • Soczewicę osączyć z zalewy dodać.
  • Kukurydzę osączyć dodać.
  • Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Dodać majonez, wymieszać, pozostawić w lodówce na 2 godziny, aby smaki się wymieszały.
 

2 komentarze

  1. Pani Marysiu, pani jest królową sałatek!
    P.S. Moja babcia Maria też ma naprawdę na imię Marianna. Wyszło to na jaw dopiero, gdy potrzebny był jej akt chrztu (USC jeszcze wtedy, przed wojną, chyba nie było w jej miasteczku). Podobno dlatego, że księża wtedy nie chcieli nadawać imienia Najświętszej Panienki. A potem do dowodu wpisali jej: Maria. Pozdrawiam serdecznie, zapraszam także na mojego bloga 🙂

     
    • Marianna

      Cieszę się ,że mam takie imię jak Pani babcia . sałatki od dawna są moimi ulubionymi.;)

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*