Smaczna i pożywna sałatka
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Kuskus – 1/2 szklanki
Filet z kurczaka – 1 szt.
Kalarepka – 1 szt.
Rzodkiewka – 8 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Cebulka perłowa konserwowa – 20 szt.
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Sok z cytryny – 2 łyżeczki
Musztarda – 2 łyżki
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Pomidor – 1 szt.
Kroki
- 1/2 szklanki kuskusa, zalać gorącą gotowaną wodą do pełnej szklanki pozostawić do spęcznienia około 10 minut. Włożyć do salaterki.
- Fileta pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przygotowane mięso, usmażyć. Pozostawić do wystudzenia. Wystudzony dodać do kuskusa.
- Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, skropić łyżeczką soku z cytryny, aby nie sczerniała, dodać do salaterki.
- Paprykę, pomidora, rzodkiewkę, pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w ćwiartki, dodać do pozostałych składników.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Przygotować sos: Do małego słoiczka wlać oliwę z oliwek, dodać sok z cytryny, musztardę, przyprawę do sałatek, doprawić solą i pieprzem, zamknąć słoiczek i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sałatkę tuż przed podaniem polać sosem.
No to teraz mam dylemat, co chciałabym jutro na śniadanie! Najlepiej obydwie te sałatki 🙂