Sałatka Wenus

Smaczna i pożywna sałatka

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Kuskus – 1/2 szklanki

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Kalarepka – 1 szt.

  • Rzodkiewka – 8 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Cebulka perłowa konserwowa – 20 szt.

  • Oliwa z oliwek – 6 łyżek

  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki

  • Musztarda – 2 łyżki

  • Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa gyros – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

  • Pomidor – 1 szt.

Kroki

  • 1/2 szklanki kuskusa, zalać gorącą gotowaną wodą do pełnej szklanki pozostawić do spęcznienia około 10 minut. Włożyć do salaterki.
  • Fileta pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przygotowane mięso, usmażyć. Pozostawić do wystudzenia. Wystudzony dodać do kuskusa.
  • Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, skropić łyżeczką soku z cytryny, aby nie sczerniała, dodać do salaterki.
  • Paprykę, pomidora, rzodkiewkę, pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w ćwiartki, dodać do pozostałych składników.
  • Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Przygotować sos: Do małego słoiczka wlać oliwę z oliwek, dodać sok z cytryny, musztardę, przyprawę do sałatek, doprawić solą i pieprzem, zamknąć słoiczek i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Sałatkę tuż przed podaniem polać sosem.
 

Jeden komentarz

  1. Marzynia

    No to teraz mam dylemat, co chciałabym jutro na śniadanie! Najlepiej obydwie te sałatki 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*