Sałatka imprezowa

Ta sałatka to prawdziwa poezja smaku, jako pierwsza znika ze stołu.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka pojedynczy

  • Makaron ryżowy – 80 g

  • Ogóreczki konserwowe – 8 szt.

  • Sałata rukola – 25 g

  • Groszek konserwowy – 212 ml

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do kurczaka

  • Jogurt naturalny – 2 łyżki

  • Majonez – 2 łyżki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Filet z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić przygotowane mięso, usmażyć. Wystudzić.
  • Paprykę umyć pokroić w kostkę.
  • Ogóreczki pokroić w kostkę.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Groszek osączyć z zalewy.
  • Liście rukoli umyć , ułożyć w salaterce, następnie usmażone kostki fileta.
  • Na kostkach fileta ułożyć makaron .
  • Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i posmarować lekko po makaronie.
  • Na makaronie ułożyć groszek.
  • Leciutko przesmarować i ułożyć paprykę.
  • Znów przesmarować i ułożyć ogóreczki.
  • Wierzch posmarować i ułożyć trochę groszku oraz papryki.
  • Schłodzić 2 godziny aby smaki się wymieszały.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    No wspaniała! Aż szkoda, że nie ma teraz imprez (bo i post, i pandemia), ale zapisze sobie przepis i wykorzystam przy najbliższej okazji!

     
    • Marianna

      Mam nadzieję ,że może pandemia odpuści , post minie więc wiele osób na pewno zechce się spotkać , gdyż obecna sytuacja każdemu się już dała we znaki. Pozdrawiam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*