Ta sałatka to prawdziwa poezja smaku, jako pierwsza znika ze stołu.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Filet z kurczaka pojedynczy
Makaron ryżowy – 80 g
Ogóreczki konserwowe – 8 szt.
Sałata rukola – 25 g
Groszek konserwowy – 212 ml
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do kurczaka
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Majonez – 2 łyżki
Olej do smażenia
Kroki
- Filet z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić przygotowane mięso, usmażyć. Wystudzić.
- Paprykę umyć pokroić w kostkę.
- Ogóreczki pokroić w kostkę.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Groszek osączyć z zalewy.
- Liście rukoli umyć , ułożyć w salaterce, następnie usmażone kostki fileta.
- Na kostkach fileta ułożyć makaron .
- Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i posmarować lekko po makaronie.
- Na makaronie ułożyć groszek.
- Leciutko przesmarować i ułożyć paprykę.
- Znów przesmarować i ułożyć ogóreczki.
- Wierzch posmarować i ułożyć trochę groszku oraz papryki.
- Schłodzić 2 godziny aby smaki się wymieszały.
No wspaniała! Aż szkoda, że nie ma teraz imprez (bo i post, i pandemia), ale zapisze sobie przepis i wykorzystam przy najbliższej okazji!
Mam nadzieję ,że może pandemia odpuści , post minie więc wiele osób na pewno zechce się spotkać , gdyż obecna sytuacja każdemu się już dała we znaki. Pozdrawiam. 🙂