Sałata Jarzynowa w nowej odsłonie

Sałata jarzynowa podana w ten sposób jest smaczna a jednocześnie ozdoba stołu.

Szczegóły

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

45 minut

Lista składników

  • Cukinia – 1 szt

  • Chleb tostowy – 5 kromek

  • Marchewka – 2 szt

  • Pietruszka – 2 szt

  • Seler – 1/3 szt

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Jajka kurze – 3 szt

  • Ogóreczki małe konserwowe – 10 szt

  • Mieszanka warzywna ( kukurydza, czerwona fasola ) – 220 ml

  • Majonez – 3 łyżki

  • Jogurt naturalny – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Kroki

  • Marchewka , pietruszka , seler to warzywa które były gotowane w rosole i tu są wykorzystane do sałaty po pokrojeniu w kostkę.
  • Ziemniaki ugotować , obrać , pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo , obrać , pokroić w kostkę.
  • Ogóreczki pokroić w kostkę. Warzywa osączyć z zalewy.
  • Składniki na sałatę umieścić w salaterce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem , dodać do sałaty, wymieszać , pozostawić aby smaki się wymieszały.
  • Cukinię umyć , pokroić w plastry , posmarować oliwą , podsmażyć na patelni, wystudzić. Złączyć , spinając wykałaczką, aby powstało kółko.
  • Chleb tostowy podgrzać w opiekaczu, podzielić na połowę . Na połówce umieścić kółko z cukinii , napełnić sałatką, przed podaniem można jeszcze udekorować.
 

2 komentarze

  1. Ale petarda! Kawałek nieba na raz do gęby!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*