Sałata jarzynowa podana w ten sposób jest smaczna a jednocześnie ozdoba stołu.
Szczegóły
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Cukinia – 1 szt
Chleb tostowy – 5 kromek
Marchewka – 2 szt
Pietruszka – 2 szt
Seler – 1/3 szt
Ziemniaki – 3 szt.
Jajka kurze – 3 szt
Ogóreczki małe konserwowe – 10 szt
Mieszanka warzywna ( kukurydza, czerwona fasola ) – 220 ml
Majonez – 3 łyżki
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Kroki
- Marchewka , pietruszka , seler to warzywa które były gotowane w rosole i tu są wykorzystane do sałaty po pokrojeniu w kostkę.
- Ziemniaki ugotować , obrać , pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo , obrać , pokroić w kostkę.
- Ogóreczki pokroić w kostkę. Warzywa osączyć z zalewy.
- Składniki na sałatę umieścić w salaterce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem , dodać do sałaty, wymieszać , pozostawić aby smaki się wymieszały.
- Cukinię umyć , pokroić w plastry , posmarować oliwą , podsmażyć na patelni, wystudzić. Złączyć , spinając wykałaczką, aby powstało kółko.
- Chleb tostowy podgrzać w opiekaczu, podzielić na połowę . Na połówce umieścić kółko z cukinii , napełnić sałatką, przed podaniem można jeszcze udekorować.
Ale petarda! Kawałek nieba na raz do gęby!
Smaczna , tak podana aby dla każdego była porcja, to wygodne. 🙂