Wieprzowinę podajemy często w tradycyjny sposób, gulasz lub kotlety, dlatego proponuję wzbogacić ją dodatkiem z warzyw. Powstaje smaczne i aromatyczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
Dla 3 osób
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Karkówka – 5 plastrów
Szpinak mrożony – 2 kulki
Ser mozzarella – 15 dag
Brokuł – 1/2 szt.
Pieczarki – 10 dag
Papryka – 1/3 szt.
Cebula biała – 1/3 szt.
Pomidory suszone – 6 szt.
Przecier pomidorowy – 5 łyżek
Śmietana 18% – 3 łyżki
Bulion warzywny – 1 szklanka
Sól, pieprz czarny mielony
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 kulki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Czosnek – 1 ząbek
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Tymianek – 1/2 łyżeczki
Olej do smażenia
Kroki
- Plastry karkówki delikatnie rozbić. Doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około minuty. Dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Smażyć 5 minut.
- Brokuł rozebrać na różyczki, gotować 4 minuty.
- Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę. Smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem. Całość podsmażać 6 minut.
- Paprykę, pomidory pokroić w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Na przyprawione plastry karkówki nakładamy szpinak, na nim utarty ser.
- Nałożyć brokuła.
- Nałożyć pieczarki.
- Nałożyć paprykę.
- Nałożyć suszone pomidory.
- Spiąć wykałaczkami.
- Doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
- W brytfance rozgrzać olej, podsmażyć z obu stron. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, podlać bulionem, dusić 40 minut pod przykryciem, doprawić tymiankiem. Dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę, całość gotować 5 minut.