Kruche , wilgotne ciastka z jabłkami , super do herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
20 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Masło – 200 g
Ser biały – 250 g
Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania
Cukier puder – 3 łyżki
Jajka kurze – 2 szt.
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Jabłka – 4 szt.
Cukier kryształ – 3 łyżki
Skórka pomarańczowa do posypania
Kroki
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać cukier kryształ, usmażyć , wystudzić.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, ser , cukier puder, posiekać na stolnicy. Z jajek oddzielić żółtka od białek , żółtka dodać do produktów na stolnicy, zagnieść ciasto. Nie gnieść zbyt długo , gdyż po upieczeniu ciasto może być twarde, gnieść tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce 30 minut.
- Ciasto dzielić na części wałkować, wycinać prostokąty , ułożyć jabłka.
- Zlepić w rożek , naciąć wierzch.
- Wykonane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić posmarować rożki, ozdobić skórką pomarańczową.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić rożki piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
Dawniej sie robiło takie ciastka serowe, dzis juz to miłe wspomnienie…
Zawsze można wrócić do przeszłości , szczególnie w kuchni , tradycyjna smakuje wybornie. 🙂