Ciasto z tego przepisu , uświetni każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Cukier kryształ – 16 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Szpinak mrożony – 6 kulek
Mango – 1 szt
Śmietana – 100 ml
Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 1 szt
Pestki granata – 3 łyżki
Kroki
- Szpinak rozmrozić , zblendować.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, podzielić na połowę , do jednej dodać szpinak i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasta wlać do dwóch rękawów, do dekoracji i pasami umieścić w blaszce , wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub suchego patyczka. Zwinąć w roladę , wystudzić.
- Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Galaretkę o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Pozostawić do zakrzepnięcia.
- Mango obrać , zblendować. Galaretkę agrestową pokroić w słupki.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z mango oraz krzepnącą galaretką brzoskwiniową.
- Rozwinąć zwinięte ciasto, posmarować przygotowaną masą , wzdłuż jednego boku ułożyć paski galaretki agrestowej, posypać pestki granata, zwinąć w roladę , schłodzić w lodówce około 3 godzin.
- Pokroić na porcje.
To ciasto nadaje się na wielkanocny stół, bo ma takie wesołe, optymistyczne kolorki 🙂
Tak ma kolory wiosenne i można polecić na Wielkanoc. 🙂