Rolada z nutką zieleni

Ciasto z tego przepisu , uświetni każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Szpinak mrożony – 6 kulek

  • Mango – 1 szt

  • Śmietana – 100 ml

  • Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt

  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 1 szt

  • Pestki granata – 3 łyżki

Kroki

  • Szpinak rozmrozić , zblendować.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, podzielić na połowę , do jednej dodać szpinak i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasta wlać do dwóch rękawów, do dekoracji i pasami umieścić w blaszce , wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub suchego patyczka. Zwinąć w roladę , wystudzić.
  • Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Galaretkę o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Mango obrać , zblendować. Galaretkę agrestową pokroić w słupki.
  • Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z mango oraz krzepnącą galaretką brzoskwiniową.
  • Rozwinąć zwinięte ciasto, posmarować przygotowaną masą , wzdłuż jednego boku ułożyć paski galaretki agrestowej, posypać pestki granata, zwinąć w roladę , schłodzić w lodówce około 3 godzin.
  • Pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    To ciasto nadaje się na wielkanocny stół, bo ma takie wesołe, optymistyczne kolorki 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*