Ciasto szpinakowe z jabłkami

Aromatyczne i pyszne ciasto a jednocześnie proste w przygotowaniu, wprost do herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Szpinak mrożony – 6 kulek

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier kryształ – 32 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Jabłka – 6 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Szpinak rozmrozić , zblendować.
  • Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z 24 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi, na końcu dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika, piec 20 minut, lub suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
  • Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 12 dag cukru, usmażyć , pod koniec dodać galaretkę, wymieszać , przestudzić i wyłożyć na ciasto, zostawiając 4 łyżki .
  • Przykryć drugą połową , posmarować pozostawionymi jabłkami i posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić 2 godziny , pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Z mrożonego szpinaku wychodzą pastelowe (romantyczne 🙂 kolory. Moja Martusia piekła ze świeżego i niech pani zobaczy – po prostu daje po oczach! Pozdrawiam 🙂
    https://mamamarzynia.blogspot.com/2022/01/ciasto-lesny-mech.html

     
    • Marianna

      Tak robię ze świeżego , ale to miało być tak na szybko więc trzeba było skorzystać z tego co się ma w domu. ):

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*