Mięso mielone wieprzowe można przygotować na różne sposoby , zawsze dobrze smakuje. Wzbogacone o warzywa i ser , super smakuje, pięknie wygląda.
Szczegóły
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Karkówka wieprzowa mielona – 60 dag
Ser mozzarella – 15 dag
Pieczarki – 3 szt
Cukinia – 1/3 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Jajko kurze – 1 szt
Tarta bułka – 3 łyżki
Morele suszone – 8 szt
Żurawina – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Bulion lub rosół – 1/2 szklanki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pieczarki obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach. Cukinię, paprykę umyć , również zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Warzywa dodać do mięsa, tartą bułkę , 2 łyżki utartego sera, wbić jajko. doprawić ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać, dodać bulion aby składniki jeszcze lepiej się połączyły.
- Na kawałku przezroczystej folii rozłożyć mięso na wielkość naczynia w którym będzie się piekło.
- Całość posypać utartym serem mozzarella. Na jednym brzegu umieścić morele i żurawinę.
- Przy pomocy folii zwinąć roladę. Umieścić w keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 40 minut.
- Doskonała do pieczywa.
Wygląda pięknie, jak rolada z cukierni 😀 Ale ja bym wolała właśnie tę, z aromatycznego mięska z dodatkami…
Polecam smaczna i mięso też inaczej smakuje . 🙂