Rolada mięsno – warzywna

Mięso mielone wieprzowe można przygotować na różne sposoby , zawsze dobrze smakuje. Wzbogacone o warzywa i ser , super smakuje, pięknie wygląda.

Szczegóły

20 porcji
Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Karkówka wieprzowa mielona – 60 dag

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Pieczarki – 3 szt

  • Cukinia – 1/3 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Tarta bułka – 3 łyżki

  • Morele suszone – 8 szt

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Bulion lub rosół – 1/2 szklanki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pieczarki obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach. Cukinię, paprykę umyć , również zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Warzywa dodać do mięsa, tartą bułkę , 2 łyżki utartego sera, wbić jajko. doprawić ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać, dodać bulion aby składniki jeszcze lepiej się połączyły.
  • Na kawałku przezroczystej folii rozłożyć mięso na wielkość naczynia w którym będzie się piekło.
  • Całość posypać utartym serem mozzarella. Na jednym brzegu umieścić morele i żurawinę.
  • Przy pomocy folii zwinąć roladę. Umieścić w keksówce o wymiarach 12 x 30 cm.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 40 minut.
  • Doskonała do pieczywa.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Wygląda pięknie, jak rolada z cukierni 😀 Ale ja bym wolała właśnie tę, z aromatycznego mięska z dodatkami…

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*