Racuszki z białym serem

Pyszne racuszki na śniadanie lub ciepłą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt.

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Ser biały – kostka – 250 g

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Cukier kryształ – 2 łyżki

  • Cukier waniliowy – 15 g – 1/2 opakowania

  • Mąka pszenna – 3 łyżki

  • Mleko – 3 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Jajka ubić na puszysto z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, dodać ser i ucierać chwilę.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Mąkę dodać do masy jaj i sera, dodać mleko i dokładnie utrzeć. Pozostawić chwilę ciasto aby odpoczęło.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, nakładać łyżką racuszki, smażyć na rumiano z obu stron około 2 minut.
  • Osączyć na papierowym ręczniku.
  • Podawać posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub sosem czekoladowym jak kto lubi.
 

2 komentarze

  1. Widziałam ostatnio, jak Rączka z jakąś dziewczyna z Ukrainy gotował placuszki serowe (chyba sie nazywały prianiki). Ale pani wygladaja lepiej 😉

     

Skomentuj Zuzka Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*