Pulpety zapieczone w taki sposób mogą być podane na uroczysty obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Ser mozzarella – kulka – 1/2 szt.
Pieczarki – 30 dag – 8 szt.
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 8 łyżek
Fix do potraw 4 sery – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Tarta bułka do obtoczenia
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wbić jajko i wymieszać.
- Uformować pulpety , obtoczyć tartą bułką.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety.
- Pieczarki obrać , usunąć trzon, z kapelusza odciąć czubek. Do kapelusza włożyć pulpeta.
- Przykryć odciętym czubkiem.
- Z pozostałymi postąpić tak samo. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wierzch polać olejem z podsmażanych pulpetów.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pulpety w pieczarkach i piec 10 minut.
- W tym czasie śmietanę wymieszać z fixem, dodać 2 łyżki przecieru, wymieszać .Wyjąć pulpety w pieczarkach i każdą polać przygotowanym sosem , a następnie na każdą wlać po 1 łyżce przecieru. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
- Podawać z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.
Jadłam coś podobnego u kuzynki, ale pieczarka była tylko z jednej strony. tamto było pyszne, ale 2 pieczarki to jeszcze większy wypas!
Polecam, gdyż pulpety podane trochę inaczej smakują wyśmienicie, dostają aromatu grzybowego, nadaje im to swoistego smaku.