Popularne pulpety w najlepszym wydaniu. Tak zaserwowane zachwycą każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 20 dag
Ser mozzarella – 20 dag
Jajko kurze – 2 szt.
Ziemniaki – 6 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Pietruszka – 1/2 pęczka
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 5 szt.
Przyprawa do mięsa mielonego – 2 łyżeczki
Przyprawa zioła polskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Mąka pszenna – 2 łyżki
Tarta bułka do obtoczenia
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować , przecisnąć przez praskę.
- Cukinię, paprykę, pietruszkę umyć, cukinię, paprykę utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do ziemniaków. Pietruszkę ściąć na drobno dodać. Wbić jajko , dodać mąkę , doprawić solą, pieprzem, ziołami polskimi i dokładnie wymieszać.
- Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego , wymieszać.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, podzielić na 3 części , jedną dodać do mięsa. Wbić jajko, wymieszać, uformować pulpety , obtoczyć lekko w tartej bułce.
- Masę ziemniaczaną podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować kulę umieścić w naczyniu żaroodpornym, w środku wykonać zagłębienie.
- W zagłębienie włożyć pulpety.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowane pulpety w siodełkach i piec 20 minut.
- Śmietanę wymieszać z koncentratem. Wyjąć podpieczone pulpety polać je i posypać pozostałym utartym serem.
- Piec jeszcze 10 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pani Mario! Dawno tu nie byłem, ale zachwycił mnie ten przepis. Juz pokazałem Żonie, co ma mi zrobić. I żeby było takie serce z pomidora, jak u Pani!
Cieszę się , że przepis się spodobał , polecam wypróbować , mojej rodzinie smakował, a i ziemniaki w innej postaci , to też mała odmiana. 🙂