Pulpety w siodełkach

Popularne pulpety w najlepszym wydaniu. Tak zaserwowane zachwycą każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 20 dag

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Jajko kurze – 2 szt.

  • Ziemniaki – 6 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Pietruszka – 1/2 pęczka

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 5 szt.

  • Przyprawa do mięsa mielonego – 2 łyżeczki

  • Przyprawa zioła polskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Tarta bułka do obtoczenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować , przecisnąć przez praskę.
  • Cukinię, paprykę, pietruszkę umyć, cukinię, paprykę utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do ziemniaków. Pietruszkę ściąć na drobno dodać. Wbić jajko , dodać mąkę , doprawić solą, pieprzem, ziołami polskimi i dokładnie wymieszać.
  • Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego , wymieszać.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, podzielić na 3 części , jedną dodać do mięsa. Wbić jajko, wymieszać, uformować pulpety , obtoczyć lekko w tartej bułce.
  • Masę ziemniaczaną podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować kulę umieścić w naczyniu żaroodpornym, w środku wykonać zagłębienie.
  • W zagłębienie włożyć pulpety.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowane pulpety w siodełkach i piec 20 minut.
  • Śmietanę wymieszać z koncentratem. Wyjąć podpieczone pulpety polać je i posypać pozostałym utartym serem.
  • Piec jeszcze 10 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*