Pulpeciki zapiekane w muszlach

Delikatne pulpeciki otulone pysznym pesto , zapieczone w makaronie muszle – wyśmienite danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

18 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Makaron muszle – 18 szt

  • Mięso wieprzowe mielone – 35 dag

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Papryka zielona – 1/3 szt

  • Papryka żółta – 1/3 szt

  • Jajka kurze – 1 szt

  • Tarta bułka – 2 łyżki

  • Pesto bazyliowe – 90 g

  • Pesto paprykowe – 90 g

  • Ser mozzarella wiórki – 80 g

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Panierka Panko do obtoczenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Makaron muszle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać. Papryki umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać tartą bułkę , wymieszać, formować małe pulpeciki obtaczać w panierce panko.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju , obsmażyć pulpeciki.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle , każdą posmarować pesto jedną pesto bazyliowym , drugą paprykowym i tak na zmianę. Muszle wypełnić pulpecikami .
  • Pulpeciki na wierzchu posmarować również pesto.
  • Posypać serem mozzarella.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowane muszle z pulpecikami i piec około 20 minut do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*