Delikatne pulpeciki otulone pysznym pesto , zapieczone w makaronie muszle – wyśmienite danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
18 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Makaron muszle – 18 szt
Mięso wieprzowe mielone – 35 dag
Papryka czerwona – 1/3 szt
Papryka zielona – 1/3 szt
Papryka żółta – 1/3 szt
Jajka kurze – 1 szt
Tarta bułka – 2 łyżki
Pesto bazyliowe – 90 g
Pesto paprykowe – 90 g
Ser mozzarella wiórki – 80 g
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Panierka Panko do obtoczenia
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Makaron muszle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać. Papryki umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać tartą bułkę , wymieszać, formować małe pulpeciki obtaczać w panierce panko.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , obsmażyć pulpeciki.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle , każdą posmarować pesto jedną pesto bazyliowym , drugą paprykowym i tak na zmianę. Muszle wypełnić pulpecikami .
- Pulpeciki na wierzchu posmarować również pesto.
- Posypać serem mozzarella.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowane muszle z pulpecikami i piec około 20 minut do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.