Pulpeciki z dodatkami w sosie koperkowym

Delikatne, mięciutkie, smakują wybornie, idealne na drugie danie.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Por – 1/2 szt.

  • Kasza jaglana – 3 łyżki

  • Ser mozzarella – 3 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Tarta bułka – 1 łyżka

  • Serek topiony – 45 g

  • Bulion warzywny – 1 szklanka

  • Masło – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Koperek – 2 łyżki

  • Musztarda – 1 łyżeczka

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

Kroki

  • Mięso doprawić solą, przyprawą do mięsa.
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.



  • Pora umyć pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło wrzucić marchewkę i pora , doprawić solą, smażyć 5 minut. Wystudzić.
  • Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Do mięsa dodać marchewkę z porem, kaszę, jajko, ser, musztardę, tartą bułkę.
  • Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, uformować pulpeciki i obtoczyć w mące.
  • Do brytfanki wlać bulion, zagotować i włożyć pulpeciki, gotować 20 minut, dodać serek topiony, gotować 5 minut, dodać koperek, doprawić pieprzem i całość gotować 2 minuty.
  • Podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Pani Marysiu! Poczułem się przeniesiony w czasie do mojej babci (Marysi oczywiście!). Jej pulpeciki – i zapewne pani też – były najlepsze na świecie!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*