Delikatne, mięciutkie, smakują wybornie, idealne na drugie danie.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Marchewka – 1 szt.
Por – 1/2 szt.
Kasza jaglana – 3 łyżki
Ser mozzarella – 3 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Tarta bułka – 1 łyżka
Serek topiony – 45 g
Bulion warzywny – 1 szklanka
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Koperek – 2 łyżki
Musztarda – 1 łyżeczka
Mąka pszenna – 2 łyżki
Kroki
- Mięso doprawić solą, przyprawą do mięsa.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Pora umyć pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło wrzucić marchewkę i pora , doprawić solą, smażyć 5 minut. Wystudzić.
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Do mięsa dodać marchewkę z porem, kaszę, jajko, ser, musztardę, tartą bułkę.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, uformować pulpeciki i obtoczyć w mące.
- Do brytfanki wlać bulion, zagotować i włożyć pulpeciki, gotować 20 minut, dodać serek topiony, gotować 5 minut, dodać koperek, doprawić pieprzem i całość gotować 2 minuty.
- Podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami.
Pani Marysiu! Poczułem się przeniesiony w czasie do mojej babci (Marysi oczywiście!). Jej pulpeciki – i zapewne pani też – były najlepsze na świecie!
Proszę teraz poprosić kogoś bliskiego aby spróbował takie zrobić.Pozdrawiam