Oszczędne pączusie

Proste i szybkie do wykonania , do popołudniowej herbaty lub na zasadzie “goście w drodze”.

Szczegóły

Liczba porcji

15 szt.

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.

  • Mąka tortowa – 1 1/2 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • Cukier puder – 2 łyżki + do posypania

  • Jajka kurze – 3szt.

  • Szczypta soli

  • Spirytus lub ocet – 1 łyżka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Jajka wybić dodać cukier, serki szczyptę soli, zmiksować.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Mąkę z proszkiem dodać do zmiksowanych produktów, wymieszać na koniec dodać spirytus lub ocet i jeszcze raz wymieszać.
  • W naczyniu do smażenia rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto. Ciasto ma rzadkawą konsystencję dlatego trudniej byłoby formować ich w dłoniach. Można zwilżyć dłonie olejem i formować małe pączusie.
  • Wkładać na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor, one same podczas smażenia się odwracają na drugą stronę.
  • Osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem po wierzchu.
 

4 komentarze

  1. Moja Babcia Myszka robiła takie pączusie serowe. Pani wnuki zapewne też się cieszą ich smakiem!

     
  2. A my robimy je w formie oponek.

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*