Proste i szybkie do wykonania , do popołudniowej herbaty lub na zasadzie “goście w drodze”.
Szczegóły
Liczba porcji
15 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.
Mąka tortowa – 1 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Cukier puder – 2 łyżki + do posypania
Jajka kurze – 3szt.
Szczypta soli
Spirytus lub ocet – 1 łyżka
Olej do smażenia
Kroki
- Jajka wybić dodać cukier, serki szczyptę soli, zmiksować.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Mąkę z proszkiem dodać do zmiksowanych produktów, wymieszać na koniec dodać spirytus lub ocet i jeszcze raz wymieszać.
- W naczyniu do smażenia rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto. Ciasto ma rzadkawą konsystencję dlatego trudniej byłoby formować ich w dłoniach. Można zwilżyć dłonie olejem i formować małe pączusie.
- Wkładać na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor, one same podczas smażenia się odwracają na drugą stronę.
- Osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem po wierzchu.
Moja Babcia Myszka robiła takie pączusie serowe. Pani wnuki zapewne też się cieszą ich smakiem!
Oczywiście jak przyjadą , to pytają co dobrego u babci. 😉
A my robimy je w formie oponek.
Można , tylko ciasto musi być bardziej gęste,:)