Przygotuje je każdy , kto ma odrobinę chęci na coś słodkiego. Delikatne o aksamitnym smaku oczaruje każdego , kto po nie sięgnie.
Szczegóły
Liczba porcji
24 porcje
Czas przygotowania 60 minut
Calories
Lista składników
Herbatniki Pettit Berry – 200 g
Masło – 200 g
Mieszanka orzechów – 100g
Ser biały – 400g
Ser mascarpone – 250 g
Śmietanka 30 % – 220 ml – 2 szt
Konfitura malinowa – 270 g
Pomarańcza – 1 szt
Cytryna – 1 szt
Galaretka cytrynowa – 1 szt
Galaretka pomarańczowa – 2 szt
Borówki – 400 g
Czekolada gorzka – 100 g
Mleko – 4 łyżki
Biszkopty podłużne – 300g
Kroki
- Herbatniki pokruszyć. Orzechy pokroić na drobno, wymieszać z herbatnikami. Masło rozpuścić , wlewać powoli do herbatników z orzechami i wymieszać. Blaszkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Rozłożyć przygotowaną masę.
- Posmarować konfiturą malinową. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody pozostawić do stężenia. Z pomarańczy wycisnąć sok. 1 śmietankę ubić na sztywno, dodać biały ser oraz sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać krzepnącą galaretkę i wyłożyć .
- Borówki umyć, osuszyć i wyłożyć na masę.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Z cytryny wycisnąć sok. 1 śmietankę ubić na puszysto , dodać serek mascarpone oraz sok z cytryny , wymieszać, dodać tężejącą galaretkę , wymieszać i wyłożyć.
- Ułożyć biszkopty i pozostałe borówki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko i polewać po biszkoptach.
- Schłodzić w lodówce minimum 5 godzin, pokroić na porcje.
Ileż tu pysznych składników! Wygląda rzeczywiście popisowo, a przecież nie wymaga wiele wysiłku. To wymarzone ciasto dla młodych – zabieganych łakomczuchów 🙂
Zgadza się że pyszne , czętowałam gości, którzy byli zachwyceni, i stwierdzili że to cisto mogą zrobić chociaż mają lewe ręce do pieczenia. 🙂