Pożywna, apetyczna, aromatyczna sałatka na każdą imprezę.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Sałata masłowa – 5 liści
Pomidor – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Ser feta – 150 g
Mieszanka warzywna ( kukurydza, groszek ) – 220 ml
Ananas – 4 krążki
Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Oliwa z oliwek – 5 łyżek
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Olej – 2 łyżki
Kroki
- Filet umyć, pokroić w kostkę , doprawić solą, pieprzem, przyprawę gyros, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kostki fileta, usmażyć. Wystudzić , umieścić w salaterce.
- Sałatę umyć , porwać na drobno dodać do fileta.
- Pomidora, paprykę umyć, pokroić w kostkę , dodać. Ananasa pokroić, dodać.
- Mieszankę warzywną , ser feta osączyć , dodać.
- Doprawić solą, pieprzem , wymieszać. Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek, dodać i jeszcze raz wymieszać.
- Schłodzić w lodówce , aby smaki się wymieszały.