Aksamitna, aromatyczna zupa , przebój obiadowy.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Cukinia 1 większa lub 2 mniejsze
Ziemniaki – 3 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Masło – 2 łyżki
Bulion – 1szklanka
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Czosnek – 1 ząbek
Majeranek – 1 łyżeczka
Woda gotowana gorąca – 2 szklanki
Makaron ryżowy – 50 g
Śmietana – kleksy
Kroki
- Warzywa umyć , obrać , pokroić w grubszą kostkę.
- W garnku rozpuścić masło , wrzucić warzywa oprócz ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć 5 minut.
- Dodać ziemniaki , zalać gorącą wodą i bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować do miękkości warzyw , 20 minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem, gotować 3 minuty.
- Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zupę zblendować.
- Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
- Podawać z makaronem i kleksem śmietany, zamiast makaronu można dodać groszek ptysiowy.