Krem z cukinii

Aksamitna, aromatyczna zupa , przebój obiadowy.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Cukinia 1 większa lub 2 mniejsze

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Masło – 2 łyżki

  • Bulion – 1szklanka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Woda gotowana gorąca – 2 szklanki

  • Makaron ryżowy – 50 g

  • Śmietana – kleksy

Kroki

  • Warzywa umyć , obrać , pokroić w grubszą kostkę.
  • W garnku rozpuścić masło , wrzucić warzywa oprócz ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć 5 minut.
  • Dodać ziemniaki , zalać gorącą wodą i bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować do miękkości warzyw , 20 minut.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem, gotować 3 minuty.
  • Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zupę zblendować.
  • Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
  • Podawać z makaronem i kleksem śmietany, zamiast makaronu można dodać groszek ptysiowy.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*