Polędwiczki faszerowane

Delikatna, krucha, aromatyczna polędwiczka, doskonała dla każdego smakosza.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 5 szt.

  • Papryka czerwona – 3 paski

  • Morele suszone – 8 szt.

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżki

  • Rękaw do pieczenia

Kroki

  • Polędwiczkę umyć, usunąć błonki, rozciąć na połowę ale nie do końca aby otrzymać płat, który lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić na około 2 godziny.
  • Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać masło , wrzucić pieczarki , doprawić solą , smażyć 3 minuty. Morele zalać gorącą wodą , pozostawić chwilę.
  • Na płat polędwiczki wyłożyć pieczarki, ułożyć paski papryki.
  • Obok środkowego paska papryki ułożyć morele. Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami. Włożyć do rękawa do pieczenia, rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić roladę piec 30 minut, do dobrego zrumienienia.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. No to także bym zjadł. I sie oblizał!

     
    • Marianna

      Cieszę się , że robią dobre wrażenie, można spróbować przygotować , polecam 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*