Placuszki z kalafiora

Delikatne jarskie danie.

Szczegóły

Liczba porcji

2 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Kalafior – 1/2 szt.

  • Szczypior – 1/2 pęczka

  • Ser mozzarella – 5 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Mąka tortowa – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Pieczarki – 2 szt.

  • Śmietana – 2 łyżki

  • Wywar warzywny – 1/3 szklanki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Kalafior rozebrać na różyczki, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 8 minut. Wystudzić , pokroić na drobno.
  • Szczypior umyć, ściąć do kalafiora.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach dodać.
  • Dodać jajko, mąkę, doprawić solą, pieprzem, oregano, wymieszać, uformować placuszki.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
  • Pieczarki obrać, pokroić. W rondelku rozgrzać trochę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć 5 minut. Zalać wywarem i gotować 1 minutę.
  • Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką mąki, dodać do gotującego się sosu, doprawić solą i pieprzem, gotować 1 minutę.
  • Tak przygotowanym sosem polać placuszki.

 

2 komentarze

  1. Pyszności! Z sosikiem grzybowym idealne! To są takie letnie obiadki…

     

Pozostaw odpowiedź Marianna Cancel

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*