Porzeczkowiec

Lato to sezon na ciasta ze świeżymi owocami, proponuję, aromatyczne z porzeczkami.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Porzeczki czerwone – 30 dag

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Cukier biały kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Ser biały – 350 g

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt.

  • Galaretka porzeczkowa – 2 szt.

Kroki

  • Jajka wybić, ubić na puszysto z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem.
  • Porzeczki obrać, umyć, usunąć szypułki. Podzielić na 3 części.
  • Jedną część porzeczek dodać do ciasta i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjąć, wystudzić, przekroić na połowę.
  • Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, śmietankę ubić na sztywno dodać serek, wymieszać, dodać tężejącą galaretkę oraz porcję porzeczek, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta, na wierzch wyłożyć 3 część porzeczek.
  • Galaretki porzeczkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
  • Gdy zaczną tężeć wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*