Delikatne jarskie danie.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Kalafior – 1/2 szt.
Szczypior – 1/2 pęczka
Ser mozzarella – 5 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Mąka tortowa – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Oregano – 1/2 łyżeczki
Pieczarki – 2 szt.
Śmietana – 2 łyżki
Wywar warzywny – 1/3 szklanki
Olej do smażenia
Kroki
- Kalafior rozebrać na różyczki, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 8 minut. Wystudzić , pokroić na drobno.
- Szczypior umyć, ściąć do kalafiora.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach dodać.
- Dodać jajko, mąkę, doprawić solą, pieprzem, oregano, wymieszać, uformować placuszki.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
- Pieczarki obrać, pokroić. W rondelku rozgrzać trochę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć 5 minut. Zalać wywarem i gotować 1 minutę.
- Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką mąki, dodać do gotującego się sosu, doprawić solą i pieprzem, gotować 1 minutę.
- Tak przygotowanym sosem polać placuszki.
Pyszności! Z sosikiem grzybowym idealne! To są takie letnie obiadki…
ja jestem zwolenniczką dań z dużą ilością warzyw. 😉