Pizza

Polecam przygotowaną pizzę, ciasto zrobi, każdy, kto nigdy tego nie robił.Dodatki dodałam, takie, jakie lubią moi domownicy. Każdy może dodać, takie, jakie lubi.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mąka krupczatka – 250 g

  • Drożdże – 12 g

  • Woda ciepła – 150 ml

  • Cukier – 1 łyżka

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Passata pomidorowa – 1 szklanka

  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

  • Pieczarki – 20 dag

  • Ser mozzarella 25 dag

  • Salami – 6 plastrów

  • Bazylia -1 łyżka

  • Szczypta soli

Kroki

  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i trochę wody, dokładnie wymieszać, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić w ciepłe miejsce, aby podrósł.
  • Przygotować sos . Passatę wlać do małego garnka dodać koncentrat, szczyptę cukru, soli, gotować na wolnym ogniu około 15 minut, dodając pod koniec gotowania bazylię.
  • Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, oliwę, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  • Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Pieczarki obrać, pokroić, lekko podsmażyć. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Blachę 38 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • Ciasto wyłożyć na wielkość blachy, posmarować sosem pomidorowym.
  • Posypać serem.
  • Wyłożyć pieczarki.
  • Salami porwać na nieregularne kawałki, położyć na pieczarki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*