Pyszne danie obiadowe, mogą to być również pierogi wigilijne.
Szczegóły
Liczba porcji
50 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Kapusta kiszona – 500g
Grzyby suszone – 20 g
Pieczarki – 25 dag
Mąka pszenna – 50 dag + do podsypania
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Jajko kurze – 1 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Wywar warzywny – 1 szklanka
Gorąca gotowana woda – 1 szklanka
Kroki
- Grzyby suszone namoczyć na noc.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Kapustę przepłukać wodą pokroić na drobniej.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę , dodać suszone grzyby i pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut, dodać kapustę, podlać wywarem warzywnym, dusić 40 minut.
- Wystudzić, pokroić na drobno.
- Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, dolewając powoli wodę , wymieszać z mąką. Podsypać nieco mąki i zagnieść ciasto aby było elastyczne. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Podzielić na mniejsze części, wałkować, wycinać kółka, foremką do pierogów lub szklanką.
- Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
- W garnku zagotować wodę pierogi wrzucać partiami i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Podawać jak lubimy.
Ja już nie mogę się doczekać, aż mama zrobi takie na wigilię. Tylko nie ma tych zawijasków na brzegach.
Te zawijaski są bardzo proste do zrobienia i oprócz dekoracji lepiej trzymają brzegi aby pierog się nie rozkleił. Pozdrawiam.