Delikatne i aromatyczne pierogi obok tych z kapustą i grzybami idealnie uzupełnią dania wigilijne.
Szczegóły
Liczba porcji
40 szt
Czas przygotowania
40 minut
Czas gotowania
10 minut
Lista składników
Biała fasola w zalewie – 400 g
Cieciorka w zalewie – 160 g
Suszone pomidory w oliwie – 6 szt
Czosnek – 1 ząbek
Mąka pszenna – 350 g + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Gorąca gotowana woda – 1 szklanka
Sól
Kmin rzymski
Kroki
- Mąkę przesiać do miski, dodać jajko , oliwę z oliwek , szczyptę soli, wymieszać , wolno dolewać wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką , zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Fasolę , cieciorkę osączyć z zalewy , umieścić w naczyniu do blendowania , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory , doprawić lekko kminem, zblendować.
- Ciasto podzielić na części, wałkować , wycinać kółka , nakładać farsz.
- Zlepić pierogi.
- W garnku zagotować lekko osoloną wodę , wrzucać partiami, gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Na stół wigilijny można podać polane, oliwą z wysmażoną cebulką.
Farsz znakomity, ale i wygląda pierożków przedni! Mnie nigdy nie starcza cierpliwości na takie falbaneczki u brzegu 🙁
Falbaneczki robi się szybko , to tylko kwestia przyzwyczajenia. Ja jak Pani wie szukałam coś nowego, czego jeszcze nie było , bo lubię nowości. 🙂
Falbaneczki robi się szybko , to tylko kwestia przyzwyczajenia. Ja jak Pani wie szukałam coś nowego, czego jeszcze nie było , bo lubię nowości. 🙂