Pierogi wigilijne z białą fasolą i cieciorką

Delikatne i aromatyczne pierogi obok tych z kapustą i grzybami idealnie uzupełnią dania wigilijne.

Szczegóły

Liczba porcji

40 szt

Czas przygotowania

40 minut

Czas gotowania

10 minut

Lista składników

  • Biała fasola w zalewie – 400 g

  • Cieciorka w zalewie – 160 g

  • Suszone pomidory w oliwie – 6 szt

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Mąka pszenna – 350 g + do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Gorąca gotowana woda – 1 szklanka

  • Sól

  • Kmin rzymski

Kroki

  • Mąkę przesiać do miski, dodać jajko , oliwę z oliwek , szczyptę soli, wymieszać , wolno dolewać wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką , zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Fasolę , cieciorkę osączyć z zalewy , umieścić w naczyniu do blendowania , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory , doprawić lekko kminem, zblendować.
  • Ciasto podzielić na części, wałkować , wycinać kółka , nakładać farsz.
  • Zlepić pierogi.
  • W garnku zagotować lekko osoloną wodę , wrzucać partiami, gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Na stół wigilijny można podać polane, oliwą z wysmażoną cebulką.
 

3 komentarze

  1. Marzynia

    Farsz znakomity, ale i wygląda pierożków przedni! Mnie nigdy nie starcza cierpliwości na takie falbaneczki u brzegu 🙁

     
    • Marianna

      Falbaneczki robi się szybko , to tylko kwestia przyzwyczajenia. Ja jak Pani wie szukałam coś nowego, czego jeszcze nie było , bo lubię nowości. 🙂

       
    • Marianna

      Falbaneczki robi się szybko , to tylko kwestia przyzwyczajenia. Ja jak Pani wie szukałam coś nowego, czego jeszcze nie było , bo lubię nowości. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*