Mini paszteciki

Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Pieczarki -20 dag

  • Pomidory suszone w zalewie – 6 szt

  • Śliwki suszone – 6 szt

  • Sól pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Sezam biały i czarny do posypania

Kroki

  • Pieczarki obrać, pokroić. W rondelku rozgrzać trochę oleju , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, usmażyć . Wystudzić . Drobno pokroić.
  • Pomidory osączyć , drobno pokroić. Śliwki również, drobno pokroić.
  • Pieczarki , pomidory i śliwki dokładnie wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na długość na 3 pasy , następnie na 8 części . Otrzymamy 24 prostokąty. Na każdym ułożyć porcję farszu.
  • Zwinąć na pasztecik i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wybić jajko , roztrzepać , posmarować paszteciki , posypać sezamem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 25 minut do dobrego zrumienienia pasztecików.
 

2 komentarze

  1. A my też mamy paszteciki na sylwestrowy wieczór (ale drożdżowe, z grzybami). Do barszczyku znakomite!

     
    • Marianna

      Na pewno smaczne , a ja tak dla odmiany na francuskim cieście , które bardzo lubię. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*