Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g
Pieczarki -20 dag
Pomidory suszone w zalewie – 6 szt
Śliwki suszone – 6 szt
Sól pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Jajko kurze – 1 szt
Sezam biały i czarny do posypania
Kroki
- Pieczarki obrać, pokroić. W rondelku rozgrzać trochę oleju , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, usmażyć . Wystudzić . Drobno pokroić.
- Pomidory osączyć , drobno pokroić. Śliwki również, drobno pokroić.
- Pieczarki , pomidory i śliwki dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na długość na 3 pasy , następnie na 8 części . Otrzymamy 24 prostokąty. Na każdym ułożyć porcję farszu.
- Zwinąć na pasztecik i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wybić jajko , roztrzepać , posmarować paszteciki , posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 25 minut do dobrego zrumienienia pasztecików.
A my też mamy paszteciki na sylwestrowy wieczór (ale drożdżowe, z grzybami). Do barszczyku znakomite!
Na pewno smaczne , a ja tak dla odmiany na francuskim cieście , które bardzo lubię. 🙂