Pierogi ruskie

Idealne ciasto na pierogi, delikatne i miękkie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 300 g oraz mąka do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

  • Gorąca woda – 1 szklanka

  • Ser biały – 250 g

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Boczek – 10 dag

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Śmietana 18% – 5 łyżek

  • Masło – 1 łyżka

Kroki

  • Ziemniaki obrać i ugotować, przepuścić przez praskę.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, stopniowo dolewając wodę, mieszać. Wyrobić ciasto aby było gładkie i elastyczne. Pozostawić aby odpoczęło.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni podsmażać boczek i dorzucić cebulę, podsmażać aż będą rumiane.
  • W salaterce rozgnieść ser dodać przygotowane ziemniaki, cebulę z boczkiem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Ciasto podzielić na 3 części i każdą wałkować na podsypanej mąką stolnicy.
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka foremką do wykonania pierogów lub szklanką, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • W garnku zagotować lekko posoloną wodę,partiami wrzucać pierogi.
  • Gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Na patelni podsmażyć śmietanę, dodać masło i polewać pierogi.
 

Jeden komentarz

  1. Ślicznie uwinięte te pierożki 🙂 I ciasto takie samo, jak u mojej Mamy (też Marysi). Pozdrawiam serdecznie – Marzynia

     

Skomentuj Marzena Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*