Sernik

Sernik w podstawowej wersji bez żadnych dodatków , prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Ser wiadereczko – 1 kg

  • Jajka kurze 9 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Serki homogenizowane – 140 g – 2 szt.

  • Budyń o smaku waniliowym – 2 szt.

  • Śmietana 30% – 200ml

Kroki

  • 4 jajka wybić do garnka dodać 16 dag cukru i mikserem ubić na sztywno.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Podczas pieczenia ciasta, 5 jajek wybić dodać resztę cukru i ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo ser z wiadereczka, budynie, serki homogenizowane oraz śmietanę do wyczerpania składników.
  • Przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczone ciasto.
  • Rozgrzany piekarnik pozostawić tylko na pieczenie górne, dolne wyłączyć. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 45 minut lub do zrumienienia wierzchu, po upieczeniu pozostawić w piekarniku na około 10 minut otwierając piekarnik.
  • Przestudzić i podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*