Idealne ciasto na pierogi, delikatne i miękkie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 300 g oraz mąka do podsypania
Jajko kurze – 1 szt.
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Gorąca woda – 1 szklanka
Ser biały – 250 g
Ziemniaki – 3 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Boczek – 10 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Śmietana 18% – 5 łyżek
Masło – 1 łyżka
Kroki
- Ziemniaki obrać i ugotować, przepuścić przez praskę.
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, stopniowo dolewając wodę, mieszać. Wyrobić ciasto aby było gładkie i elastyczne. Pozostawić aby odpoczęło.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni podsmażać boczek i dorzucić cebulę, podsmażać aż będą rumiane.
- W salaterce rozgnieść ser dodać przygotowane ziemniaki, cebulę z boczkiem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na 3 części i każdą wałkować na podsypanej mąką stolnicy.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka foremką do wykonania pierogów lub szklanką, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
- W garnku zagotować lekko posoloną wodę,partiami wrzucać pierogi.
- Gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Na patelni podsmażyć śmietanę, dodać masło i polewać pierogi.
Ślicznie uwinięte te pierożki
I ciasto takie samo, jak u mojej Mamy (też Marysi). Pozdrawiam serdecznie – Marzynia