Tradycyjny piernik , który zawsze smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 400 g
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Jaja kurze – 4 szt.
Przyprawa do piernika – 1 opakowanie
Masło – 200 g
Mleko – 1/2 szklanki
Kakao – 2 łyżeczki
Cukier 20 dag
Miód – 2 łyżki
Powidła śliwkowe – 270 g – 1 słoiczek
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Śmietana 30% – 3 łyżki
Kroki
- Masło rozpuścić z miodem. Wystudzić.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika.
- Jaja utrzeć na puszysto z cukrem. Ucierając dodawać naprzemiennie składniki sypkie i mleko, na koniec dodać rozpuszczone masło z miodem, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Wystudzone ciasto podzielić na 3 części. Powidła podgrzać i gorącymi posmarować jedną część ciasta.
- Przykryć drugą połową, posmarować i przykryć 3 częścią.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać i posmarować wierzch piernika. Schłodzić 2 godziny , podzielić na porcje.