Pieczeń z indyka

Kruche, delikatne mięso na danie obiadowe lub na kanapki do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Filet z indyka – 80 dag

  • Składniki na marynatę: miód – 2 łyżki

  • Papryka słodka – 1 łyżeczka

  • Musztarda – 1 łyżka

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Tymianek – 1 łyżeczka

  • Olej – 3 łyżki

  • Sól – 1/2 łyżeczki

  • Pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki

  • Rękaw do pieczenia

Kroki

  • Fileta umyć.
  • Z podanych składników przygotować marynatę.
  • Zanurzyć w niej mięso, z każdej strony, pozostawić na całą noc w lodówce, przykrywając folią.
  • Na następny dzień , piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Zamarynowany filet włożyć do rękawa do pieczenia, polać resztą marynaty, zapiąć rękaw. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw, wstawić ponownie na 10 – 15 minut do zrumienienia.
  • Zrumienioną pieczeń po wyjęciu z piekarnika pozostawić w sosie , który wytworzył się podczas pieczenia na 10 – 15 minut, aby soki nie wypłynęły, gdyż pieczeń byłaby zbyt sucha.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    No jak u Mamy! Taki talerz można było dostać na niedzielnym obiedzie…

     
    • Marianna

      Cieszę się ,że przypominam dom rodzinny bo to prawie zawsze najmilsze wspomnienia. Pozdrawiam.

       

Pozostaw odpowiedź Marianna Cancel

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*