Ciasto migdałowe w paski

Subtelne , delikatne ciasto wspaniale pachnące owocami, zachwyci gości.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 10 dag

  • Mąka migdałowa – 10 dag

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Konfitura malinowa – 280 g – 1 słoiczek

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Mango w syropie – 440 g

  • Galaretka o smaku pomarańczowym – 2 szt.

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Mleko – 3 łyżki

  • Płatki migdałów do posypania

Kroki

  • Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Przekroić na połowę.
  • Konfiturę malinową przesmażyć , wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
  • Z mango odlać syrop 1 szklanka , dodać drugą wody , zagotować i rozpuścić galaretki pomarańczowe. Pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody wystudzić.
  • Śmietanę ubić na puszysto , dodać serek mascarpone , wymieszać i dodać na końcu galaretkę cytrynową, wymieszać i wyłożyć na konfiturę malinową.
  • Na niej ułożyć owoce mango.
  • Zalać tężejącą galaretką pomarańczową.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko i wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*