Pieczeń z indyka

Kruche, delikatne mięso na danie obiadowe lub na kanapki do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Filet z indyka – 80 dag

  • Składniki na marynatę: miód – 2 łyżki

  • Papryka słodka – 1 łyżeczka

  • Musztarda – 1 łyżka

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Tymianek – 1 łyżeczka

  • Olej – 3 łyżki

  • Sól – 1/2 łyżeczki

  • Pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki

  • Rękaw do pieczenia

Kroki

  • Fileta umyć.
  • Z podanych składników przygotować marynatę.
  • Zanurzyć w niej mięso, z każdej strony, pozostawić na całą noc w lodówce, przykrywając folią.
  • Na następny dzień , piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Zamarynowany filet włożyć do rękawa do pieczenia, polać resztą marynaty, zapiąć rękaw. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw, wstawić ponownie na 10 – 15 minut do zrumienienia.
  • Zrumienioną pieczeń po wyjęciu z piekarnika pozostawić w sosie , który wytworzył się podczas pieczenia na 10 – 15 minut, aby soki nie wypłynęły, gdyż pieczeń byłaby zbyt sucha.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    No jak u Mamy! Taki talerz można było dostać na niedzielnym obiedzie…

     
    • Marianna

      Cieszę się ,że przypominam dom rodzinny bo to prawie zawsze najmilsze wspomnienia. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*