Kruche, delikatne mięso na danie obiadowe lub na kanapki do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Filet z indyka – 80 dag
Składniki na marynatę: miód – 2 łyżki
Papryka słodka – 1 łyżeczka
Musztarda – 1 łyżka
Sok z cytryny – 1 łyżka
Tymianek – 1 łyżeczka
Olej – 3 łyżki
Sól – 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
Rękaw do pieczenia
Kroki
- Fileta umyć.
- Z podanych składników przygotować marynatę.
- Zanurzyć w niej mięso, z każdej strony, pozostawić na całą noc w lodówce, przykrywając folią.
- Na następny dzień , piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Zamarynowany filet włożyć do rękawa do pieczenia, polać resztą marynaty, zapiąć rękaw. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut.
- Wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw, wstawić ponownie na 10 – 15 minut do zrumienienia.
- Zrumienioną pieczeń po wyjęciu z piekarnika pozostawić w sosie , który wytworzył się podczas pieczenia na 10 – 15 minut, aby soki nie wypłynęły, gdyż pieczeń byłaby zbyt sucha.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
No jak u Mamy! Taki talerz można było dostać na niedzielnym obiedzie…
Cieszę się ,że przypominam dom rodzinny bo to prawie zawsze najmilsze wspomnienia. Pozdrawiam.