Paszteciki grzybowe

Idealne paszteciki do barszczu czerwonego, szczególnie dla osób , które nie lubią lub nie mają doświadczenia w przygotowaniu ciasta.

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 375 g

  • Grzyby suszone – 5 dag

  • Pieczarki – 30 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Ser żółty – 5 dag

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Tymianek do posypania

  • Olej do smażenia.

Kroki

  • Grzyby suszone namoczyć na noc. Gotować 20 minut, pokroić na drobniej.
  • Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, dodać ugotowane grzyby i całość smażyć do odparowania płynu. Wystudzić.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do grzybów, wymieszać.
  • Ciasto pokroić na 12 porcji, nakładać farsz.
  • Uformować pasztecik. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać przygotowane paszteciki.
  • Jajko rozkłócić i posmarować paszteciki, następnie posypać tymiankiem.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić paszteciki i piec 25 – 30 minut, do dobrego zrumienienia.
 

2 komentarze

  1. Po zdjęciu myślałam, że to drożdżowe. Ale na gotowym cieście są dużo szybsze, a zapewne tez dobre 🙂

     
    • Marianna

      Jest dużo szybsze i każdy je wykona, wiele osób nie robi ciasta drożdżowego , więc może skorzystać.

       

Skomentuj Anka Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*