Zupa ze skubanymi kluseczkami

Sentymentalny powrót do lat dziecięcych i zup z robionymi kluseczkami.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Schab – 2 plasterki

  • Cebula biała – 1/2szt.

  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarnka

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę. Schab pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć chwilę, dodać schab doprawić solą i pieprzem, smażyć 15 minut.
  • Do garnka włożyć warzywa , zalać 1 1/3 litra wody, zagotować, dodać liść laurowy, ziele angielskie, oregano, doprawić solą, gotować 20 minut, dodać podsmażony schab i całość gotować 10 minut.
  • Gdy gotuje się zupa , do miseczki wsypać mąkę wbić jajko , dodać szczyptę soli , zagnieść ciasto.
  • Na gotującą się zupę , z ciasta skubać małe kluseczki i wrzucać do niej, całość gotować 3 minuty. Doprawić śmietaną i pieprzem, gotować 2 minuty. Przed podaniem, posypać pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Pani Marianno, no Pani to już gotuje całkowicie jak w mojej rodzinie! Skubane kluseczki robiła Babcia Bronia!

     
    • Marianna

      Ja ostatnio często chętnie czytam stare zapiski które odnalazłam, żałuję że zostało tak mało bo to teraz wszystkim smakuje. Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*