Zupa ze skubanymi kluseczkami

Sentymentalny powrót do lat dziecięcych i zup z robionymi kluseczkami.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Schab – 2 plasterki

  • Cebula biała – 1/2szt.

  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarnka

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę. Schab pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć chwilę, dodać schab doprawić solą i pieprzem, smażyć 15 minut.
  • Do garnka włożyć warzywa , zalać 1 1/3 litra wody, zagotować, dodać liść laurowy, ziele angielskie, oregano, doprawić solą, gotować 20 minut, dodać podsmażony schab i całość gotować 10 minut.
  • Gdy gotuje się zupa , do miseczki wsypać mąkę wbić jajko , dodać szczyptę soli , zagnieść ciasto.
  • Na gotującą się zupę , z ciasta skubać małe kluseczki i wrzucać do niej, całość gotować 3 minuty. Doprawić śmietaną i pieprzem, gotować 2 minuty. Przed podaniem, posypać pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Pani Marianno, no Pani to już gotuje całkowicie jak w mojej rodzinie! Skubane kluseczki robiła Babcia Bronia!

     
    • Marianna

      Ja ostatnio często chętnie czytam stare zapiski które odnalazłam, żałuję że zostało tak mało bo to teraz wszystkim smakuje. Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*