Idealne paszteciki do barszczu czerwonego, szczególnie dla osób , które nie lubią lub nie mają doświadczenia w przygotowaniu ciasta.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 375 g
Grzyby suszone – 5 dag
Pieczarki – 30 dag
Cebula biała – 1 szt.
Jajko kurze – 1 szt.
Ser żółty – 5 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Tymianek do posypania
Olej do smażenia.
Kroki
- Grzyby suszone namoczyć na noc. Gotować 20 minut, pokroić na drobniej.
- Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, dodać ugotowane grzyby i całość smażyć do odparowania płynu. Wystudzić.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do grzybów, wymieszać.
- Ciasto pokroić na 12 porcji, nakładać farsz.
- Uformować pasztecik. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać przygotowane paszteciki.
- Jajko rozkłócić i posmarować paszteciki, następnie posypać tymiankiem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić paszteciki i piec 25 – 30 minut, do dobrego zrumienienia.
Po zdjęciu myślałam, że to drożdżowe. Ale na gotowym cieście są dużo szybsze, a zapewne tez dobre 🙂
Jest dużo szybsze i każdy je wykona, wiele osób nie robi ciasta drożdżowego , więc może skorzystać.