Parowańce

Sentymentalny powrót w lata dzieciństwa, gdy chętnie je zjadałam. Dziś wykonałam je sama.

Szczegóły

Liczba porcji

32 porcje

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 50 dag

  • Drożdże – 30 g

  • Jajka – 2 szt.

  • Mleko – 250 ml

  • Cukier – 6 łyżek

  • Szczypta soli

  • Marmolada do nadziewania

Kroki

  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzać aby , było ciepłe.
  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać połowę ciepłego mleka, 2 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszysto.
  • Gdy drożdże podrosną, dodać pozostałą ilość mleka, szczyptę soli, mąkę, ubite jajka, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Pozostawić go do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą wałkować na grubość 1 cm, wykrawać kółka o średnicy 8 cm.
  • Nałożyć łyżeczkę marmolady.
  • Zlepić bardzo dokładnie, miejscem zlepionym układać do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Garnek do gotowania na parze, napełnić wodą, podłączyć, zaczekać, aż woda będzie się gotować i wtedy nałożyć wyrośnięte parowańce.
  • Parować 10 – 12 minut.
  • Podawać z bitą śmietaną lub wysmażonym masłem , jak kto lubi.
 

2 komentarze

  1. Znam je pod nazwą parowce, bo gotowane na parze. Nasze były bez nadzienia i gotowane na ściereczce nad wodą. Tak czy inaczej to były nasze ulubione białe pączki 🙂 każdy je jadł po swojemu. Jedni na słodko, inni że skwareczkami. Ja robiłam w nich dziurę, wlewałam śmietanę i sok. Pyszota!
    Teraz robimy je dość rzadko.
    Pozdrawiam:)

     
    • Marianna

      Dawniej wszyscy gotowali je na ściereczce nad wodą, ale obecnie można sobie ułatwić, u mnie najbardziej lubią to wnuki bo to dla nich coś nowego nawet mają nazwę śmieszne kulki.Ja robię głównie jak oni przyjadą. Pozdrawiam, 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*