Schab w sosie słodko – kwaśnym

Kruchy, delikatny schab w przełamanych smakach, to doskonałe danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Schab – 6 plastrów

  • Marynata klasyczna – 1 szt

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula czerwona – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Żurawina suszona – 7 dag

  • Rodzynki – 5 dag

  • Wino czerwone wytrawne – 1/3 szklanki

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

  • Sól , pieprz czarny mielony

  • Przecier pomidorowy – 4 łyżki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Plastry schabu lekko rozbić.
  • Przygotować marynatę w/g przepisu na opakowaniu. Włożyć schab, marynować 2 godz.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • W brytfance rozgrzać, trochę oleju i obsmażyć zamarynowany schab po 2 minuty z każdej strony.
  • Obsmażony schab, wyjąć.
  • Żurawinę oraz rodzynki umyć i zalać winem.
  • Do tłuszczu w którym smażył się schab włożyć cebulę, smażyć 1 min.
  • Dodać pieczarki, paprykę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min.
  • Dodać cukinię i smażyć chwilę.
  • Włożyć podsmażony schab, wlać owoce z winem i całość dusić 40 minut, dodać przecier pomidorowy, dusić 3 minuty, dodać śmietanę, doprawić bazylią i całość dusić 2 minuty.
  • Podawać z ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*