Zdrowe i pożywne danie, dzięki zastosowaniu mąki owsianej, która jest bogata w błonnik oraz witaminy z grupy B.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Mąka owsiana – 11/3 szklanki
Mąka pszenna – 3/4 szklanki
Mleko – 1 szklanka
Woda mineralna gazowana – 1/2 szklanki
Jaja kurze – 2 szt.
Cukier kryształ – 10 dag
Serek wiejski – 140 g
Dżem brzoskwiniowy – 1/2 słoiczka
Olej rzepakowy – 1/3 szklanki
Kroki
- Mąki wymieszać, przesiać.
- Jajka wybić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszysto.
- Dalej ucierając, dodawać mleko, wodę, mąkę, do wyczerpania składników. Na końcu dodać olej.
- Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, odstawić aby odpoczęło.
- Gdyby ciasto było gęste i nie rozprowadzało się po patelni, dodać trochę mleka.
- Patelnię do smażenia naleśników, rozgrzać. Wlewać ciasto cienkim strumieniem, aby się dobrze rozprowadziło. Piec na rumiano z obu stron.
- Na wystudzone naleśniki nałożyć serek do połowy, położyć pasek dżemu.
- Składać na kopertę. Podawać jak, kto lubi z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem.