Naleśniki owsiane

Zdrowe i pożywne danie, dzięki zastosowaniu mąki owsianej, która jest bogata w błonnik oraz witaminy z grupy B.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Mąka owsiana – 11/3 szklanki

  • Mąka pszenna – 3/4 szklanki

  • Mleko – 1 szklanka

  • Woda mineralna gazowana – 1/2 szklanki

  • Jaja kurze – 2 szt.

  • Cukier kryształ – 10 dag

  • Serek wiejski – 140 g

  • Dżem brzoskwiniowy – 1/2 słoiczka

  • Olej rzepakowy – 1/3 szklanki

Kroki

  • Mąki wymieszać, przesiać.
  • Jajka wybić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszysto.
  • Dalej ucierając, dodawać mleko, wodę, mąkę, do wyczerpania składników. Na końcu dodać olej.
  • Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, odstawić aby odpoczęło.
  • Gdyby ciasto było gęste i nie rozprowadzało się po patelni, dodać trochę mleka.
  • Patelnię do smażenia naleśników, rozgrzać. Wlewać ciasto cienkim strumieniem, aby się dobrze rozprowadziło. Piec na rumiano z obu stron.
  • Na wystudzone naleśniki nałożyć serek do połowy, położyć pasek dżemu.
  • Składać na kopertę. Podawać jak, kto lubi z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*