Lato, bogactwo świeżych owoców, które dodane do ciasta sprawiają , że jest apetyczne i aromatyczne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 36 dag
Mąka tortowa – 24 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Kakao – 2 łyżeczki
Maliny – 50 dag
Mango – 1 szt.
Śmietana 30 % – 220 ml
Serek mascarpone – 250 g
Galaretka przezroczysta – 2 szt.
Czekolada gorzka nadziewana panna cotta – 100g – tabliczka
Czekolada gorzka – 100 g – tabliczka
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Mąki przesiać ,wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z 24 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Maliny umyć , 35 dag przełożyć do rondelka, dodać 12 dag cukru , usmażyć konfiturę.
- Jedną połowę ciasta posmarować konfiturą.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia
- Mango obrać usunąć pestkę, zblendować.
- Czekoladę nadziewaną pokroić na drobno.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać mus z mango, wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę oraz pokrojoną czekoladę, wymieszać.
- Połowę masy wyłożyć na konfiturę, na nią ułożyć resztę malin, przykryć drugą częścią masy.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Czekoladę gorzką klasyczną rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić około 4 godzin a najlepiej całą noc, podzielić na porcję.
Myślę, że takiej pasji mozna się oddać bez reszty!
Tak polecam zrobić , z pewnością zachwyci. 🙂
Tak polecam zrobić , z pewnością zachwyci. 🙂