Owocowa pasja

Lato, bogactwo świeżych owoców, które dodane do ciasta sprawiają , że jest apetyczne i aromatyczne.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 36 dag

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Maliny – 50 dag

  • Mango – 1 szt.

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt.

  • Czekolada gorzka nadziewana panna cotta – 100g – tabliczka

  • Czekolada gorzka – 100 g – tabliczka

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Mąki przesiać ,wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z 24 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
  • Maliny umyć , 35 dag przełożyć do rondelka, dodać 12 dag cukru , usmażyć konfiturę.
  • Jedną połowę ciasta posmarować konfiturą.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia
  • Mango obrać usunąć pestkę, zblendować.
  • Czekoladę nadziewaną pokroić na drobno.
  • Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać mus z mango, wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę oraz pokrojoną czekoladę, wymieszać.
  • Połowę masy wyłożyć na konfiturę, na nią ułożyć resztę malin, przykryć drugą częścią masy.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Czekoladę gorzką klasyczną rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić około 4 godzin a najlepiej całą noc, podzielić na porcję.
 

3 komentarze

  1. Myślę, że takiej pasji mozna się oddać bez reszty!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*