Polędwiczki smażone z jabłkami

Mięsko delikatne i kruche , lepszego przepisu nie ma.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 50 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Jabłka kwaskowe – 2 szt.

  • Bulion – 1/2 szklanki

  • Wino wytrawne białe – 1/3 szklanki

  • Miód – 1 łyżka

  • Zioła polskie – 1 łyżeczka

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia 2 łyżki

Kroki

  • Polędwiczkę umyć , pokroić w plastry , lekko rozklepać dłonią, doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać , pokroić w piórka. Jabłka umyć , przekroić , usunąć gniazda nasienne , pokroić w grubsze cząstki.
  • Na patelni rozgrzać olej , wrzucić polędwiczki obsmażyć. Wyjąć.
  • Na tłuszcz wrzucić cebulę doprawić solą i pieprzem, podsmażyć 3 minuty, dodać jabłka , smażyć 4 minuty, dodać miód, dusić chwilę , włożyć polędwiczki, podlać winem i dusić 5 minut, podlać bulionem , doprawić ziołami polskimi , gotować, 20 minut, aby sos był gęstszy można doprawić śmietaną lub nie koniecznie.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z podpieczonymi ziemniakami i pomidorem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*