Mięsko delikatne i kruche , lepszego przepisu nie ma.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 50 dag
Cebula biała – 1 szt.
Jabłka kwaskowe – 2 szt.
Bulion – 1/2 szklanki
Wino wytrawne białe – 1/3 szklanki
Miód – 1 łyżka
Zioła polskie – 1 łyżeczka
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia 2 łyżki
Kroki
- Polędwiczkę umyć , pokroić w plastry , lekko rozklepać dłonią, doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać , pokroić w piórka. Jabłka umyć , przekroić , usunąć gniazda nasienne , pokroić w grubsze cząstki.
- Na patelni rozgrzać olej , wrzucić polędwiczki obsmażyć. Wyjąć.
- Na tłuszcz wrzucić cebulę doprawić solą i pieprzem, podsmażyć 3 minuty, dodać jabłka , smażyć 4 minuty, dodać miód, dusić chwilę , włożyć polędwiczki, podlać winem i dusić 5 minut, podlać bulionem , doprawić ziołami polskimi , gotować, 20 minut, aby sos był gęstszy można doprawić śmietaną lub nie koniecznie.
- Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z podpieczonymi ziemniakami i pomidorem.