Omlet z serem i warzywami

Puszysty , aromatyczny, delikatny na gorącą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Cukinia – 1/3 szt.

  • Papryka – 1/3 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 10 dag

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła polskie – 1/2 łyżeczki.

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Cukinię umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser również utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, dodać paprykę i cukinię , smażyć 2 minuty, doprawić pod koniec smażenia ziołami polskimi.
  • Jajka wybić dodać szczyptę soli, ubić na puszysto, dodać mąkę oraz ser wymieszać, dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać.
  • Patelnię posmarować olejem , rozgrzać , wlać przygotowane ciasto.
  • Smażyć na wolnym ogniu , podnosząc boki aby dobrze się podpiekł spód i lekko ściął wierzch.
  • Poruszać energicznie całą patelnią i lekko podrzucając odwrócić.
  • Smażyć jeszcze chwilę aby podpiekła się odwrócona strona. Wyłożyć na talerz.
  • Podzielić na porcję i podawać jak kto lubi , z keczupem , musztardą, lub innym dodatkiem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Oj, chyba sobie zrobię jutro na śniadanie. Mam swoje jajka i warzywa, więc dobrze, że mi Pani przypomniała o tej pyszności 🙂

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*