Puszysty , aromatyczny, delikatny na gorącą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka pszenna – 2 łyżki
Cukinia – 1/3 szt.
Papryka – 1/3 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Pieczarki – 10 dag
Ser mozzarella – 10 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła polskie – 1/2 łyżeczki.
Olej do smażenia
Kroki
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Cukinię umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser również utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, dodać paprykę i cukinię , smażyć 2 minuty, doprawić pod koniec smażenia ziołami polskimi.
- Jajka wybić dodać szczyptę soli, ubić na puszysto, dodać mąkę oraz ser wymieszać, dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać.
- Patelnię posmarować olejem , rozgrzać , wlać przygotowane ciasto.
- Smażyć na wolnym ogniu , podnosząc boki aby dobrze się podpiekł spód i lekko ściął wierzch.
- Poruszać energicznie całą patelnią i lekko podrzucając odwrócić.
- Smażyć jeszcze chwilę aby podpiekła się odwrócona strona. Wyłożyć na talerz.
- Podzielić na porcję i podawać jak kto lubi , z keczupem , musztardą, lub innym dodatkiem.
Oj, chyba sobie zrobię jutro na śniadanie. Mam swoje jajka i warzywa, więc dobrze, że mi Pani przypomniała o tej pyszności 🙂
Polecam , szczególnie teraz latem gdzie dużo świeżych warzyw. Pozdrawiam. 🙂