Połączenie mięsa i warzyw , doprawione przyprawami , to idealnie pachnące danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt
Czas przygotowania
60 mniut
Lista składników
Pieczarki większe – 6 szt
Schab – 25 dag
Cebula biała – 1 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt
Cukinia – 1/3 szt
Suszone pomidory – 4 szt
Ser mozzarella – 15 dag
Majonez – 2 łyżki
Keczup – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Schab umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać , pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pomidory pokroić w kostkę.
- Warzywa doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszać ze schabem, dodać majonez i keczup i jeszcze raz wymieszać.
- Pieczarki obrać , ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Pieczarki nadziać mięsem z warzywami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut, wyjąć i posypać utartym serem.
- Wstawić i piec około 10 minut , do zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i surówką.
Pieczarki nadziane schabem – wypas!
Tak pyszne , pomyślałam aby schab był w trochę innej roli . Polecam. 🙂