Murzynek

Wilgotne , delikatne, aromatyczne ciasto , które sprawdzi się na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Cukier kryształ – 10 dag

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Masło – 15 dag

  • Mleko – 1 szklanka

  • Soda – 1 łyżeczka

  • Powidła – 2 łyżki

  • Orzechy – 5 dag

  • Morele suszone – 10 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Masło rozpuścić.
  • Orzechy , morele przepłukać gorącą wodą , pokroić na drobno.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z sodą i kakao.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem, ucierając dodać powidła, ucierając dalej dodawać po trochu produkty sypkie i mleko, na koń cu dodać masło, chwilę ucierać, dodać orzech i morele, delikatnie wymieszać.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni , wstawić ciasto i piec 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi, schłodzić.
  • Pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Pani Marysiu! Co za smutek, że Mama już nie żyje! Ona by tu buszowała po pani blogu, bo chyba chodziłyście razem do tej samej Akademii Dobrego Smaku (to się chyba nie tak nazywało, ale mam do dzisiaj zeszyt z przepisami Mamy z kursu gotowania i pieczenia :-)) Właśnie taki był murzynek Mamy – z powidłami i kakao (ale bez czekolady, bo to było za komuny). Moja Mamcia miałaby dzisiaj dopiero 74 lata…

     
    • Marianna

      Na pewno starsze nawyki mi pozostały i chętnie do nich wracam, jestem tylko troszkę młodsza od Pani mamy ale kursy gotowania i pieczenia były bardzo popularne. Słyszałam, że mają dziś wracać pod nową nazwą warsztaty różnych prac domowych, gotowanie, pieczenie, robótki ręczne, więc czekam na nie. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*